tisdag 12 februari 2013

Corks hyllning till hästen

I County Cork på Irland (mitt andra hem) är hästen en beundrad och uppskattad varelse till vilken människorna hyllar sitt förhållande.

Man kan se många häststatyer i countyt. Jag ska visa några av mina favoriter. Eftersom jag har lånat bild från websidor så känns det inte som att de gör statyerna rättvisa. Men håll tillgodo.

Michael Quane gör helt magiska stayer. Jag har sett flera av dem, även i mindre format på gallerier, och jag kan växa fast framför dem så vackra de är. Här nedan ser vi en staty i rondellen i Mallow där ena vägen leder till galoppbanan. Passande för en rondell så går statyn "runt" och är lika fascinerande från varje håll. Man tar gärna nåt varv extra runt rondellen.


Michael Quane har även gjort denna, nedan, som står i Midleton. Där ligger en hästbutik som jag brukade åka till för att handla grejor och specialfoder till mina hopphästar.


Jag har en bild på en till, men den ligger i min laptop som jag har inlämnad på lagning så den får jag visa vid ett annat tillfälle. Det var en mindre staty som jag såg på Glucksman Gallery, ett konstgalleri vid University College Cork där jag pluggade. Jag blev så rörd av den statyn så jag nästan brast i gråt.

När man åker från Cork flygplats, som ligger på en höjd, och följer vägen ner mot Cork City med utsikt över hela staden så ser man en konstig skapelse. (Bild nedan) Men, när man är precis på en viss punkt i förhållande till statyn, då ser man bilden av en bevingad häst! Eftersom man färdas snabbt i bil eller buss förbi, så blir den bara synlig under ett flyktigt magiskt ögonblick.


Nedan ser vi en annan magisk skapelse på vägen till Cork, från Kerry. Man kommer åkande på motorvägen och så plötsligt ser man den stegra sig högt ovanför på en klippa. Den föreställer en keltisk stridshäst med en hjälm som gör att den ser ut som en enhörning. De brustna kedjorna runt dess hovar symboliserar frihet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar